Λίστα συνιστώμενων φαρμάκων από το Σουηδικό κράτος.

  • 1576
  • Συντάκτης
  • Visitor
  • Visitor
10 years 1 month ago #23 από 1576
Κείμενο που περιέχει και ένα σύνδεσμο με την σχετική λίστα, που το ανέβασα αρχικά το 2009 στο Φόρουμ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και από τότε το ανανεώνω κάθε χρόνο με την καινούρια λίστα:

Στη Σουηδία το μεγαλύτερο μέρος των φόρων που πληρώνουν οι πολίτες πηγαίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση σε δημοτικό και νομαρχιακό επίπεδο. Ένα μικρότερο μέρος πηγαίνει στην κεντρική κυβέρνηση στην Στοκχόλμη, η οποία αναδιανέμει τα χρήματα αυτά σε όλη την επικράτεια αναλόγως των προτεραιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης.

Η χώρα είναι μοιρασμένη σε 23 νομούς. Ο κάθε νομός είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων της υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων του (λειτουργία Κέντρων Υγείας, Νοσοκομείων, πληρωμές Ιατρών και υπόλοιπου Προσωπικού).

Ο νομός επιβαρύνεται επίσης για το μεγαλύτερο μέρος της φαρμακευτικής περίθαλψης των κατοίκων του. Ο κάθε νομός βγάζει τις δικές του προτάσεις (λίγο ή πολύ δεσμευτικές) προς τους Ιατρούς που εργάζονται μέσα στα γεωγραφικά όρια του (εντός και εκτός Νοσοκομείων), για το ποια φάρμακα θεωρούνται ότι έχουν την πιο ευνοική σχέση κόστους / αποτελεσματικότητος. Αυτά τα φάρμακα εκδίδονται υπό την μορφή μιας λίστας φαρμάκων και είναι περίπου η ίδια σε όλη την Σουηδία με μικρές διαφορές από νομό σε νομό. Η λίστα αυτή ανανεώνεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο και ισχύει και για τους Γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και για τους Νοσοκομειακούς. Εδώ και καιρό η Σουηδία είναι προσανατολισμένη κατά κύριο λόγο σε γενερικά σκευάσματα.

Παρακάτω παραθέτω ενδεικτικά ένα σύνδεσμο με την λίστα φαρμάκων του νομού Jönköping για το 2014.
(Αν κάνει κανείς κλικ στους υπότιτλους κάτω από την επικεφαλίδα Rådgivande listan 2014
βλέπει τότε κανείς πίσω από κάθε υπότιτλο [ο οποίος αντιστοιχεί σε μια ασθένεια ή σύμπτωμα], στην αριστερή στήλη το εμπορικό όνομα των προτεινόμενων φαρμάκων και στη δεξιά στήλη το αντίστοιχο όνομα της δραστικής ουσίας. Μπορεί τότε κανείς και χωρίς να ξέρει Σουηδικά να μαντέψει ποιά φάρμακα θεωρεί η επίσημη Σουηδική Πολιτεία τα πιο ευνοικά από άποψη κόστους/ αποτελεσματικότητος):

www.lj.se/index.jsf?nodeId=26448&nodeType=12


Υστερόγραφο:

Μπορεί κανείς να βοηθηθεί στην κατανόηση της λίστας και από τον online μεταφραστή της google:
translate.google.gr/?hl=el&tab=wT#sv/el/

Επίσης για την λίστα φαρμάκων του νομού Jönköping

όπου 1=1:a handsval = Φάρμακο 1ης επιλογής, 2=2:a handsval = Φάρμακο 2ης επιλογής.

όπου D = Får förskrivas av distriktssköterska enligt särskilda regler = φάρμακο που μπορεί να συνταγογραφηθεί και από Νοσηλεύτρια εξειδικευμένη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

όπου ATL = Apotekstillverkat läkemedel. Produkt-faktablad kan erhållas från närmaste apotek. = Γαληνικό σκεύασμα.

όπου +75 = Läkemedel som bör undvikas till patienter äldre än 75 år. Grundar sig på Socialstyrelsens indikatorer för god läkemedelsterapi hos äldre. = να αποφεύγεται σε ασθενείς ηλικίας άνω των 75 ετών.

Αργύρης Αργυρίου,
Γενικός Ιατρός.
Καβάλα.

Παρακαλώ πατήστε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.


Φιλικής Εταιρείας 9, 654 03, Καβάλα.
Τ.Θ. 1561,Τηλ. 2510 223 172 - info@iskavalas.gr
ΙΒΑΝ ( Τράπεζα Πειραιώς ): GR2501722450005245033816392
Ώρες Εξυπηρέτησης: Καθημερινά 10:00 - 14:00 & Τετάρτη 10:00-16:00