Σκέψεις γύρω από το πώς είναι δομημένες οι φόρμες των παραπεμπτικών στην Ελλάδα.

More
5 years 7 months ago #200 από 1576
Αυτό που στα Ελληνικά παραπεμπτικά ζητούν Διάγνωση με ξεπερνάει. Ρε φίλε, αν ήξερα με σιγουριά την διάγνωση, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαζόταν να στείλω και το παραπεμπτικό.... Απλά πολλοί εδώ, μπερδεύουν την Διάγνωση με το Σύμπτωμα. Μόνο που π.χ. το Οπισθοστερνικό Άλγος δεν είναι Διάγνωση. Είναι Σύμπτωμα.

Στην πράξη, αναγκάζομαι συχνά να παρακάμψω την Διάγνωση γράφοντας στο αντίστοιχο κουτάκι το βασικό ή τα βασικά Συμπτώματα, ακολουθούμενα από τις κυριότερες Διαφορικές Διαγνώσεις που θέλω να αποκλείσω, πάντα συνοδευόμενες με ερωτηματικό. (Είναι και ένας τρόπος να αναγκάσω αυτόν που δέχεται το παραπεμπτικό να πάρει θέση για κάποιες Διαφορικές μου Διαγνώσεις).

Για τα ερωτηματικά έχω δεχθεί και ειρωνίες αλλά από την στιγμή που προέρχονται από συναδέλφους που έχουν πολλές βεβαιότητες... δεν με απασχολεί.

Στην Σουηδία ζητούν σε ένα πρώτο κουτάκι μια σύντομη Αιτιολογία για την οποία στέλνεις το Παραπεμπτικό και σε ένα δεύτερο κουτάκι το Αναμνηστικό. Το βρίσκω πολύ πιο λογικό.

Σε ένα γρήγορο αγλλόφωνο search που έκανα στο διαδίκτυο κάτι αντίστοιχο έχουν και οι Ιρλανδοί Γενικοί Ιατροί. Δεν έχει πουθενά κανένα κουτάκι που να γράφει Diagnosis, αντ' αυτού έχουν ένα κουτάκι που γράφει Reason for referral/Anticipated outcome ( παραθέτω σε μορφή pdf την αντίστοιχη φόρμα ).

www.icgp.ie/go/in_the_practice/informati...tional_referral_form

Όταν πρόκειται για παραπεμπτικό προς Ακτινολόγο για απεικονιστική εξέταση που θα χρειαστεί σκιαγραφικό, οι Σουηδοί Ακτινολόγοι ζητούν και πρόσφατη Κρεατινίνη αίματος (των τελευταίων 30 ημερών), καθώς και φύλο (τώρα που έχουν έρθει πολύ ξένοι εκεί, δεν μπορείς πάντα να το καταλάβεις αυτό από το όνομα), καθώς και το ύψος και βάρος του Ασθενούς αλλιώς δεν δέχονται το παραπεμπτικό. Την ηλικία του Ασθενούς την βλέπουν αυτόματα από το ΑΜΚΑ που συνοδεύει απαραίτητα το Παραπεμπτικό. Με την βοήθεια αυτών των στοιχείων βρίσκουν το GFR, και δεν πάνε στα κουτουρού. (Έχω δει στην Ελλάδα νεφρικές ανεπάρκειες από αυτήν την παράληψη).


Αργύρης Αργυρίου
Γενικός - Οικογενεικός Ιατρός
gr.linkedin.com/in/argiriosargiriou

Παρακαλώ πατήστε Σύνδεση για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.


Φιλικής Εταιρείας 9, 654 03, Καβάλα.
Τ.Θ. 1561,Τηλ. 2510 223 172 - info@iskavalas.gr
ΙΒΑΝ ( Τράπεζα Πειραιώς ): GR2501722450005245033816392
Ώρες Εξυπηρέτησης: Καθημερινά 10:00 - 14:00 & Τετάρτη 10:00-16:00