ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΡΑΞΙΑΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ , ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ , ΕΠΑΝΕΡΧΟΜΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ , ΤΗΝ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Α . ΟΛΟΙ ΜΑΣ , ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ , ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ , ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Α . ΣΥΧΝΑ , ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΑ , ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΥΓΧΥΣΗ , ΤΟΣΟ ΣΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ , ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ [ ΓΙΑΤΡΟΥΣ , ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ , ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ] . ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΓΥΡΩ ΜΑΣ , ΚΑΙ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ Α , ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ /? ? ? ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ , ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΑΥΤΗ ΕΠΩΜΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΑΥΤΗΣ ? ? ? ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ , ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ [ ΑΛΗΘΕΙΑ , ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΧΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗ ? ? ? ]ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ? ? ? ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΑΣ ΛΕΩ , ΟΤΙ Α Υ Ρ Ι Ο 22- 7 - 2009 ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΟΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ , ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ .
Φίλε Ξενοφών,
προσπαθώ να καταλάβω τι σχέση μπορεί να έχει το δίκτυο πρωτοβάθμιας υποστήριξης της πανδημίας με τις “λίστες εφημερευόντων γιατρών“. Επίσης αδυνατώ να κατανοήσω τον όρο “εφημερεύων παθολόγος μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου“. Μου φαίνεται έχει γίνει σύγχυση των όρων. Ίσως διότι ως νοσοκομειακοί γιατροί αυτοί που εμπνεύστηκαν το σύστημα αυτό μόνο με την έννοια “εφημερεύω“ έχουν αντιληφθεί την προσφορά.
Για να εξηγούμαι. Γρίπες ανέκαθεν αντιμετωπίζουν οι ιδιώτες γιατροί και δεν χρειάζεται να μπούν σε καμία λίστα για να το κάνουν αυτό. Είναι αυτονόητο. Όπως αυτονόητο είναι ότι δεν μπορείς να εφημερεύεις για μήνες αφού η ίδια η λέξη εφημερία περιορίζει τον χρονικό ορίζοντα σε μία ημέρα. Δηλαδή εγώ (που δεν έφυγα το καλοκαίρι και που λόγω της κλινικής έχω συνέχεια το τηλέφωνο ανοικτό) δεν μπορώ να πάω μια βόλτα ως την Ηρακλείτσα τα παιδιά μου επειδή “εφημερεύω“;
Θεωρώ ότι οι εμπνευστές του σχεδίου δεν έχουν υπόψη τους τα ωράρια εργασίας των ιδιωτών για τους οποίους η δουλειά είναι αυτονόητη και δεν μπορεί να νοηθεί στα καλουπια εφημερίας. Δηλαδή εάν κάποιος με ζητήσει στο σπίτι του σε ώρα γραφείου εγώ θα είμαι υποχρεωμένος να παρατήσω τους αναμένοντες προκειμένου να εξυπηρετήσω τον ασθενή ως “εφημερεύοντας‘; Ο ιδιώτης γιατρός δεν είναι ΕΚΑΒ.
Επίσης δεν κατανοώ την πρεμούρα δημιουργίας εφημερευόντων ιδιωτών κατακαλόκαιρο όταν στην περιοχή δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα γρίπης (ή έστω μόλις 2, αν αληθεύει αυτό).
Θεωρώ ατυχή τον όρο λίστα εφημερευόντων και πιο σωστή τον όρο δίκτυο ιδιωτών ιατρών αναφοράς πανδημίας.
Γενικά θεωρώ ατυχή κάθε προσπάθεια κεντρικής ρύθμισης των ωραρίων των ιδιωτών ιατρών καθώς και της αμοιβής τους.
Θα χαρώ μετά τις απαραίτητες προσαρμογές να ενταχθώ (όπως και οι όλοι οι παθολόγοι πιστεύω) στο δίκτυο για την επιτήρηση και αντιμετώπιση της επερχόμενης (;) πανδημίας.
Με εκτίμηση
Μιχάλης Σωτηρόπουλος
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ , ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ . ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΛΕΞΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ , ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΑΙΝΙΓΜΟ ΣΟΥ ΟΤΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΠΟΥ ΤΑΥΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΞΗ Ε Φ Η Μ Ε Ρ Ε Υ Ω ΜΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ Π Ρ Ο Σ Φ Ο Ρ Α , ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΤΑ ΕΞΗΣ ΄= ΜΙΧΑΛΗ , Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑ [ Π. Χ. ΕΝΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ] ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ . ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΑΞΙΩΝ Η ΛΕΞΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ . . . . ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ - ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΒΑΘΜΟ - ΟΤΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΗΛΩΝΩ Π Α Ρ Ω Ν ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ . . . . . ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ ΜΟΥ , ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑΤΡΟΥ . ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΤΥΧΗ ΣΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΟΤΡΟΠΗΣ ΦΡΑΣΗΣ ‘ ‘ ‘ ΠΡΕΜΟΥΡΑ ‘ ‘ ‘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ . . . ΕΧΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΑ ΕΞΗΣ = Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ [ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ] ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ , ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ Σ‘ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ . . ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ , ΣΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΩ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΟΥ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΠΡΩΙΝΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ ΤΗΣ 19-8-2009 [ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΟΥ ] .
Δεν απαντάς όμως στην ουσία της παρέμβασής μου...
1. Τι σχέση έχει αυτή η ομάδα γιατρών με την έννοια εφημερία και τους ονομάζετε , κακώς, εφημερεύοντες;
2. Τι σημαίνει εφημερεύων μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου;
3. Στην συνέντευξη σου είπες ότι “υπάρχουν αυτοί οι γιατροί έτοιμοι να προσφέρουν ανά πάσα στιγμή“. Αυτό ισχύει για όλους τους ιδιώτες αλλά δεν θεωρείται “εφημερία“. Προχθές τηλεφώνησαν στην Αλεξάνδρα 12:30 τη νύχτα να τη ρωτήσουν για τη γρίπη. Αυτό θα γίνεται δηλαδή όλο το χειμώνα; Θα θεωρούμαστε ως εφημερεύοντες “γραμμή βοήθειας;“ όλο το 24 ωρο;
Αν διαβάσεις καλά τι περιλαμβάνεται στις υποχρεώσεις των γιατρών του δικτύου θα δείς ότι κακώς χαρακτηρίζονται οι γιατροί εφημερεύοντες αλλά θα έπρεπε να ονομάζονται “δίκτυο αναφοράς της πανδημίας“, και η διαφορά είναι σημαντική.
Με εκτίμηση Μιχάλης
Θεωρώ ότι θα ήταν πολύ σημαντικό αν τα μέλη μας που έχουν την συλλογική ευθύνη για την προβολή των θέσεων του Συλλόγου ανέβαζαν στο Forum τις θέσεις τους σχετικά με την στάση των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στον επικείμενο εμβολιασμό. Επίσης θα ήταν σημαντικό να δηλώσουν αν θα εμβολιασθούν ή όχι και γιατί. Εγώ αισθάνομαι λίγο άβολα όταν κατηγορούμαι, ότι πιθανά αποπροσανατολίζω τον κόσμο, όταν δηλώνω, ότι δεν θα εμβολιασθώ και ότι προτιμώ την φυσική ανοσία αν γριπωθώ. Επειδή όμως δεν είμαι ειδικός, θα ήθελα τις απόψεις των ειδικών κωδικοποιημένες για να τις επικαλούμε στις διάφορες ερωτήσεις που μου γίνονται από τα μέσα ενημέρωσης.
Όταν μιλάμε σαν γιατροί σε δημόσια ανοικτά μέσα για επιστημονικά θέματα ή για οδηγίες σε θέματα υγείας, άποψη μου είναι ότι οφείλουμε να μεταφέρουμε την τεκμηριωμένη ιατρική γνώση (evidense based medicine). Δηλαδή γνώση που έχει αποκτηθεί μετά από μελέτες εγκεκριμένες από τους τους αρμόδιους φορείς. Δεν δικαιούται ο γιατρός που μιλάει δημόσια να λέει την προσωπική του μεμονωμένη άποψη που μπορεί να μεταφέρει δικά του βιώματα αλλά μπορεί να απέχει από τα τεκμηριωμένα με μελέτες.
Για να γίνω πιο σαφής όσον αφορά τη νέα γρίππη. Καλή η φυσική ανοσία αλλά έχει αποδειχθεί ότι ο ιός αυτός χτυπά εκτός από πάσχοντες ανθρώπους και νέους υγιείς και χωρίς ιατρικό ιστορικό ανθρώπους. Αυτούς δεν μπορούμε να τους προβλέψουμε και αυτοί έχουν φαινομενικά άριστο αμυντικό σύστημα αλλά μπορεί να καταλήξουν στην εντατική. Δεν μπορούν οι υγιείς να θεωρούν εαυτούς άτρωτους από την πανδημία και για αυτό το λόγο ο ΠΟΥ δεν συνιστά τα flu parties γιατί ακριβώς δεν ξέρουμε ποιοι από αυτούς που θα νοσήσουν θα την περάσουν βαρειά. Ξέρεις εσύ πρόεδρε ότι αν παρ ελπίδα νοσήσεις δεν θα παρουσιάσεις επιπλοκές; Και αν θες να το ρισκάρεις γιατί πρέπει να παρασύρεις και άλλους σε αυτό το ανούσιο ρίσκο;;;
Επίσης εμβολιάζουμε ιδιαίτερα τους παρόχους υπηρεσιών υγείας γιατί το να μείνουν αυτοί χωρίς εμβολιασμό θεωρείται, όχι από εμένα αλλά από τον ΠΟΥ, μεγίστη ανευθυνότητα τοσο απέναντι στις οικογένειές τους αλλά και στο κοινωνικό σύνολο διότι μέσα στη δύνη της πανδημίας αυτοί μπορεί να αναρρώνουν οίκαδε, οπότε ποιος θα περιθάλψει τους ασθενείς;;
Θεωρώ ότι ο καθένας έχει το διακαίωμα να μην εμβολιαστεί αλλά όταν το λέει δημοσίως καλο είναι να συμπληρώνει και την τεκμηριωμένη με μελέτες άποψη του.
Ο Κρεμαστινός έσπευσε σήμερα να ανακαλέσει την κοτσάνα που είπε τις προάλλες και να συστήσει τον εμβολιασμό. Το κακό όμως έγινε... Ας ελπίσουμε ότι το φαινόμενο της Ουκρανίας δεν θα παρουσιαστεί στην Ελλάδα, γιατί τότε να δω που θα βρούμε τα εμβολια που σήμερα τα κατηγορούμε (χωρίς κανένας να μου αναφέρει μία αποδεδειγμένη σοβαρή παρενέργεια).
Εγώ θα κάνω το εμβόλιο της πανδημίας, όπως έκανα το εμβόλιο της εποχικής (κάθε χρόνο το κάνω) γρίπης, και θα προσπαθήσω να το κάνω και στην οικογένεια μου (αν μου δώσουν οι υπεύθυνοι ) καθώς και στις κοπέλες που κρατάν τα παιδιά μου αν και η μία είναι αλλεργική στα αβγά.
Υ.Σ Ψάχνω να βρω και για τους παίκτες του ΑΟΚ που μου ζητούν (ο Ντομπρασίνοβιτσ μου ζήτησε και για την οικογένεια του) οπότε αν δεν κάνουν το εμβόλιο οι νοσηλευτές (μετά την προτροπή της κας Πετράκη) ας τα κάνουν χορηγία στην ομάδα της πόλης μας!!!
Επίσης θέλω να συμπληρώσω ότι όταν σχεδιάζεται μία εμβολιαστική πολιτική από τους ειδικούς επιστήμονες αυτή στοχεύει στη δημιουργία της λεγόμενης ανοσίας της αγέλης δηλαδή της παθητικής ανοσίας του πληθυσμού που δεν εμβολιάστηκε. Για κάθε νόσο το ποσοστό μεταβάλλεται αναλόγως της μεταδότικότητας του. Για παράδειγμα για την ιλαρά το ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί πρέπει να φτάνει το 96% για να μην διαδοθεί η νόσος, για τη νέα γρίπη το ποσοστό πρέπει να φτάσει το 40- 50% του πληθυσμού. Όταν λοιπόν η επιτροπή ορίζει τις ομάδες που πρεπει να εμβολιαστούν υπολογίζει και το ποσοστό επί του πληθυσμού που καλύπτει. Έτσι λοιπόν είναι ανεύθυνο να πει κάποιος ότι εγώ δεν εμβολιάζομαι γιατί με καλύπτει η “ανοσία της αγέλης“ από τους άλλους που εμβολιάστηκαν. Αν δεν εμβολιαστούν αυτοί που πρέπει δεν θα υπάρξει το κατάλληλο ανάχωμα στην πανδημία.
Τέλος νομίζω ότι η χώρα μας με το υπάρχον προσωπικό, και λυπάμαι που το λέω, δεν είναι σε θέση να οργανώσει στην παρούσα φάση οποιαδήποτε οργανωμένη πολιτική εμβολιασμών και προφανώς δεν πρόκειται μέχρι το Μάρτιο που τελειώνει η περίοδος γρίππης για φέτος να καλύψει με εμβολιασμό ένα αξιοπρεπές ποσοστό του πληθυσμού και γιατί δεν έχει τον αριθμό εμβολίων και γιατί δεν έχει την οργάνωση και γιατί οι γιατροί στην πλειοψηφία τους έχουν μάθει να μην υπακούν σε οδηγίες και σε ντιρεκτίβες χωρίς επιπτώσεις.
Όσον αφορά αυτό που λέγεται ότι στο εξωτερικό δεν υπάρχει ντόρος για τη νέα γρίππη, θα συμφωνήσω, δεν υπάρχει πανικός αλλά υπάρχουν διαρκώς διαφημιστικά στις τηλεοράσεις και αλλού με οδηγίες υγιεινής αλλά και για το εμβόλιο και υπάρχει εμπιστοσύνη στις αρχές. Εδώ;;; Ο καθένας έχει και μία άποψη, Βαβέλ...
Πραγματικά ευχαριστώ για την άμεση παρέμβαση. Θεωρώ ότι αν υπήρχε η άποψη ότι ο μη εμβολιασθείς γιατρός αποτελεί με οποιοδήποτε τρόπο κοινωνικό κίνδυνο τότε νομίζω ότι ο εμβολιασμός θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικός για τους γιατρούς εκτώς ιατρικών αντενδείξεων. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. Τώρα όσον αφορά τις θέσεις της κυρίας Πετράκη που μου μετέφεραν, είμουν δημόσια εντελώς καυστικώς έως απαξιωτικώς χαρακτηρίζοντάς τες. Όσον αφορά την προσωπική μου επιλογή την δημοσιοποίησα όταν ρωτήθηκα και θεώρησα σωστό να μην πω ψέματα γιατί αν αυτό γινόταν γνωστό θα ήταν χειρότερο. Φρόντισα όμως να δηλώσω αναρμόδιος, παρέπεμψα στα μέλη του Δ.Σ. του Ι.Σ.Κ. που είναι υπεύθηνα για την νέα γρίπη και μάλιστα προδίκασα ότι όλα θα εμβολιασθούν. Επίσης τόνισα την ασφάλεια του νέου εμβολίου και συνέστησα να κάνουν το εμβόλιο όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός του πληθυσμού, οι δε έχοντες επιφυλάξεις να το ξανασυζητήσουν με τους γιατρούς τους ίσως και αλλάξουν γνώμη. Τώρα την θέση μου σχετικά με την νέα γρίπη κάποιοι πρέπει να την γνωρίζουν από τις προτοβουλίες που ανάλαβα σόλα τα επίπεδα που αφορούν την νέα γρίπη. Νομίζω λοιπόν ότι δεν ανοίκω στην ομάδα των ανεύθυνων που δημιουργούν προβλήματα με την στάση τους και πιστεύω (μπορεί να το αμφισβητεί ο καθένας) ότι ξέρω πως πρέπει να επικοινωνώ με τον κόσμο τόσο σαν γιατρός όσο και σαν πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.
Πρόεδρε, δεν είχα πρόθεση να σου κάνω κριτική, μου ζήτησες τη γνώμη μου και στην είπα. Ξέρω ότι είχες καλή πρόθεση αλλά έχω ακούσει πολλές φορές αυτές τις ημέρες από ασθενείς που με ρωτάνε για το εμβόλιο ότι αφού δεν το κάνει ο Κρεμαστινός ή ο τάδε γιατρός άρα είναι ύποπτο. Μπορείς να φανταστείς πόσο αδύναμος αισθάνομαι όταν πρέπει να αντιμετωπίσω τέτοια επιχειρήματα...
Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολίου στους υγειονομικούς τη θεωρώ αυτονόητη αλλά λόγοι “πολιτικής ορθότητας“ δεν την επιβάλλουν. Στις ΗΠΑ που είναι υποχρεωτικό κάποιοι γιατροί πήγαν στη δικαιοσύνη, φαντάζεσαι τι συνέβει μετά...
Κάνω την πρόταση σύσσωμο το Δ.Σ. να κάνει τον εμβολιασμό παρουσία ΜΜΕ σε μία προσπάθεια να πειστεί ο κόσμος για την ασφάλεια του. Πιστεύω ότι θα είναι πράξη ευθύνης που θα κάνει αίσθηση...
Σοβαρότατες καταγγελίες για τον τρόπο χειρισμού της νέας γρίπης, «που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων», διατυπώνει με συνεντεύξεις του σε διεθνή έντυπα και δίκτυα ο επικεφαλής της επιτροπής Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, επιδημιολόγος Βόλφγκανγκ Βόνταργκ. Δεν διστάζει μάλιστα να υποστηρίξει ότι ένα από τα εμβόλια, το Obta flu, παρασκευάστηκε από τη Novartis «σε βιο-αντιδραστήρα από καρκινικά κύτταρα».
Φωνή σε μια ικανή ομάδα επιστημόνων που εξαρχής είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για το εύρος και τη σοβαρότητα της νέας γρίπης, η οποία έγινε πανδημία, αλλά και την ασφάλεια του εμβολιασμού, δίνει ο επιδημιολόγος, πρώην μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας και ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Υγείας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βόνταργκ. Σε συνέντευξή του στη βρετανική «Sun» είχε μιλήσει για «πλασματική πανδημία, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του αιώνα», στο δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» κατηγόρησε φαρμακοβιομηχανίες ότι επηρέασαν τους αξιωματούχους στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και στην κυριακάτικη γαλλική εφημερίδα «Humanite» μαζί με όλα αυτά ονόμασε τουλάχιστον μια εταιρεία, καταλογίζοντάς της παρασκευή εμβολίου με μη ενδεδειγμένη τεχνική, αν και με έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκου, το θεσμό που αποφασίζει αν ένα εμβόλιο θα βγει στην αγορά.
Ο Βόνταργκ ισχυρίζεται ότι «το εμβόλιο της εταιρείας Novartis παρασκευάστηκε σε βιο-αντιδραστήρα από καρκινικά κύτταρα. Μια τεχνική που ουδέποτε είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα». Αφού εξηγεί τη διαδικασία παρασκευής, ο Γερμανός γιατρός σημειώνει: «Δεν αποκλείεται, πρωτεΐνες που έμειναν από καρκινικό κύτταρο, παρούσες στο εμβόλιο που παρασκευάζεται σε βιο-αντιδραστήρα, να προκαλέσουν όγκο στον εμβολιασμένο». Οταν ερωτάται περί ποίου εμβολίου ομιλεί, ο Βόνταργκ απαντά: «Obta flu». Η Novartis δεν είχε τοποθετηθεί μέχρι χθες βράδυ. Μια άλλη εταιρεία όμως, η GlaxoSmithKline, απαντώντας εμμέσως στους ισχυρισμούς Βόνταργκ ότι οι βιομηχανίες φαρμάκου επηρέασαν και ουσιαστικά οδήγησαν την ΠΟΥ να κηρύξει πανδημία, τους χαρακτήρισε «παραπλανητικούς και αβάσιμους». Εκπρόσωπος της ΠΟΥ, εξάλλου, ο Αφαλούκ Μπατιασέβι, είπε στο «Αλ Τζαζίρα» ότι «η παροχή ανεξάρτητων συμβουλών στα κράτη-μέλη είναι πολύ σημαντικό έργο για την ΠΟΥ, που το αντιμετωπίζει με σοβαρότητα, επαγρυπνώντας να μην επηρεαστεί από συμφέροντα». Αν οι καταγγελίες του Βόλφγκανγκ Βόνταργκ διατυπώνονταν σε εθνικό επίπεδο, θα έχρηζαν εισαγγελικής παρέμβασης. Στην Ευρώπη, όμως, η μόνη προγραμματισμένη ενέργεια είναι η συζήτηση που θα γίνει σε έκτακτη συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρώπης εντός του μηνός.
(Πηγές: http://www.humanite.fr, aljazzera.net, http://www.fox.news.com) Από εφημερίδα Καθημερινή..
Βασίλη, το εμβόλιο δεν είναι το obtaflu αλλα το optaflu και είναι ένα εμβόλιο (από τα πολλά) που κυκλοφόρησε το 2007 για την εποχική γρίπη και όχι για τη νέα (http://hugin.info/134323/R/1122731/207215.pdf). Ως γνωστό το εμβόλιο της Novartis για τη νέα γρίπη είναι το FOCERTIA. Και τα δύο είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαικό οργανισμό φαρμάκων.
Όσον αφορά για την επικινδυνότητα της γρίπης, εδώ και μήνες ξέραμε ότι δεν είναι τόσο φοβερή αλλά
α) Σε μία πανδημία η συμπεριφορά του ιού είναι αρόβλεπτη,
β) Το 25% των θυμάτων δεν έχουν ιατρικό ιστορικό,
και γ) παρουσιάζει έξαρση πριν ακόμα την περίοδο γρίπης στην Ελλάδα.
Ο εν λόγω εκπρόσωπος είναι πολιτικό πρόσωπο και δεν αντιπροσωπεύει κανένα φορέα, καθως όλοι οι υπεύθυνοι φορείς έχουν ήδη τοποθετηθεί. Εκ των υστέρων προφήτες που τοποθετούνται όταν το κύμα γρίπης είναι ήδη σε εξέλιξη πρέπει να ελέγχονται διότι όταν ξεκινά η πανδημία είναι αδύνατο να προβλέψει την πορεία της και να την αντιμετωπίσει...
Το θέμα της νέας γρίπης είναι το μόνο το οποίο με βρίσκει σκεπτικό σε ότι αφορά τις παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες. Παράκολούθησα για παράδειγμα την σπουδή πολλών επιφανών επιστημόνων - ιατρών να μας πείσουν για μία κατακλυσμικού μεγέθους συμφορά και στην συνέχεια άρχισαν να υποχωρούν κατιτις από τις αρχικές τους θέσεις. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Τριχόπουλος που απο υπέρμαχος της πανδημίας και του μαζικού εμβολιασμού (από το κανάλι του mega παντα), λιγο πριν πριν τα χριστούγεννα, ανέκρουσε πρύμνα, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη ίωση (για εμένα) χαρακτηρίστηκε αρχικά ως πολύ θανατηφόρος γιατί στα νοσοκομεία του μεξικού οπου και πρωτοπαρουσιάστηκε, πήγαν μόνο αυτοί που είχαν τις σοβαρότερες επιπλοκές και υπόλοιποι... απλώς καθήσανε σπίτι τους και δεν εμφανίστηκαν ποτέ σε νοσοκομείο. Για μένα αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.
Συντάσσομαι απόλυτα με έλληνα καθηγητή ιολογίας από πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, ο οποίος ήδη από τον νοέμβριο βάση στοιχείων (αριθμός θανάτων σε ισοδύναμο αριθμό κρουσμάτων ανα έτος με την κοινή γρίπη και νοσηρότητα), είχε συμπεράνει ότι η γρίπη Α είναι ηπιότερης μορφής σε σχέση με την κοινή γρίπη, δηλώνοντας σαφώς αντίθετος στον ΜΑΖΙΚΟ εμβολιασμό και θετικός στον εμβολιασμό μόνο των ευπαθών ομάδων (ότι ίσχυει για την κοινή γρίπη).
Η υστερία του μαζικού εμβολιασμού που αγκοσμίως επικράτησε, συμπαρασύροντας κατά εμέ και τους διεθνείς οργανισμούς, είναι απαράδεκτη και αν και ποτέ δεν πίστεψα σε ιστορίες συνομοσίας, ευθαρσώς υποστηρίζω (πάντα δική μου θέση), ότι αυτή η ιστορία βρωμάει.
Μα η νέα γρίπη “χτυπά“ και ανθρώπους χωρίς προβλήματα υγείας ενώ οι ηλικιωμένοι έχουν σχετική ανοσία, άρα ποιον να εμβολιάσεις;;; Η αλήθεια είναι ότι ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη μιας πανδημίας από την αρχή. Και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα παραμείνει τοσο “ακίνδυνη“ (ωστόσο είχε 92 νεκρούς πριν ακόμα έρθει η περίοδος γρίπης σε έναν ήπιο χειμώνα), και κανείς δε ξέρει αν θα εκφυλιστεί. Η εποχική γρίπη ξέρουμε ποιους χτυπά, η νέα δεν ξέρουμε. Και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί. Εγώ εμπιστεύομαι ακόμα τους διεθνείς οργανισμούς. Αυτό που περιμένανε είναι μια επιδημία γρίπης των πτηνών (η οποία είναι και πολύ πιο επικίνδυνη) και οι οργανισμοί υγείας πρέπει να είναι έτοιμοι και να εφοδιάσουν τον κόσμο με εμβόλια εγκαίρως ασχέτως αν τελικά η πανδημία είναι λιγότερο ή περισσοτερο επικίνδυνη. Εκ των υστέρων όλοι γίνονται εύκολα προφήτες. Ακόμα όμως υπάρχει δρόμος για τη νέα γρίπη. Κατα τα άλλα ο Κος Wolfgang μιλάει για “καρκινικά“ κύτταρα και λοιπά δημοφιλή σε ένα εμβόλιο που καμία σχέση δεν έχει με αυτά που κυκλοφόρησαν γιατί έχει πέραση η εμβολιοτρομολαγνεία.