ΚΕΝΤΡΟ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ???
Δημοσίευση: 27 March 2009 05:50 PM   [ Αγνόησε ]
Jr. Member
RankRank
Σύνολο Δημοσιεύσεων:  45
Ενώθηκε  2009-01-28

ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ Η ΚΑΒΑΛΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΟΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ  ? ? ? ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟ    ΔΥΤΙΚΟ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ  [ Π.Χ. ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ]

ΠΡΟΦΙΛ

Δημοσίευση: 28 March 2009 12:29 AM   [ Αγνόησε ]   [ # 1 ]
Newbie
Rank
Σύνολο Δημοσιεύσεων:  25
Ενώθηκε  2008-12-22

Η ΚΑΒΑΛΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ  ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ . Δεν ξέρω αν χρειάζεται ένα ή δύο; Πάντως η δημιουργία του και η θέση στην οποία θα δημιουργηθεί καμία σχέση δεν πρέπει να έχουν  με το Νέο Νοσοκομείο της Καβάλας. Μήπως χωρίς να το καταλάβουμε φθάσαμε και εμείς στο σημείο να μην διαχωρίζουμε με απόλυτο τρόπο τις υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης :

Υπογραφή 

Τσαρίδης Στάθης

ΠΡΟΦΙΛ

Δημοσίευση: 29 March 2009 06:02 PM   [ Αγνόησε ]   [ # 2 ]
Jr. Member
RankRank
Σύνολο Δημοσιεύσεων:  35
Ενώθηκε  2009-01-13

Και εγώ θεωρώ απαραίτητη την ανάπτηξη Κ.Υ. αστικού τύπου. Μάλιστα θα πρέπει να είναι τόσα ώστε χωροταξικά να εξυπηρετούν όλη την πόλη ανεξάρτητα από το που στεγάζεται το νοσοκομείο γιατί έχουν να καλύψουν τελίως διαφορετικές ανάγκες. Αν συμφωνούμε ότι μια από τις κακοδεμονίες του νοσοκομείου είναι η παροχή πρωτοβάθμιας φρωντίδας υγείας (40%), και αυτό πρέπει να εκλείψη, τότε το που θα είναι τα Κ.Υ. δεν έχει καμιά σχέση με την θέση του νοσοκομείου. Νομίζω δε ότι πριν την συζήτηση για Κ.Υ. στο κάτω νοσοκομείο πρέπει να φροντίσουμε να δούμε πως θα οργανωθεί η Π.Φ.Υ. κάτι που με τις παρούσες συνθήκες θεωρώ αδύνατο. Είναι μάλλα λόγια σημαντικό να γνωρίζουμε αν και πως θα ενταχθούν στο σύστημα δομές όπως τα πολυιατρία του ΙΚΑ, για να πάρουμε θέση και για τα νέα πολυιατρία του ΙΚΑ αν χρειάζονται και που.Νομίζω λοιπόν ότι άμεση πρωτεραιότητα πρέπει να δοθεί στον νόμο για την ΠΦΥ και είναι ευκαιρία με βάση το 100? προτεινόμενο σχέδιο που υπάρχει σε άλλο σημείο της ιστοσελίδας μας να αρχίσουμε ένα διάλογο για το θέμα.

ΠΡΟΦΙΛ

Δημοσίευση: 30 March 2009 08:04 PM   [ Αγνόησε ]   [ # 3 ]
Διαχειριστής
RankRankRankRank
Σύνολο Δημοσιεύσεων:  172
Ενώθηκε  2009-01-28

Στο πανεπιστήμιο στο οποίο σπούδασα και κατα συνέπεια σε όλη την πόλη, υπήρχαν κέντρα υγείας αστικού τυπού (σε συνδυασμό με οδοντοιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια), που κάλυπταν οικοδομικά τετράγωνα με πληθυσμό περί τις 15.000 το καθένα (οικοδομικό τεράγωνο). Αυτό γιατί οπως πολύ σωστά προαναφέρθηκε η συγκεκριμένη ειδικότητα καλύπτει το δικό της φάσμα ασθενειών. Παράλληλα το νοσοκομείο, αντιλαμβανόμενο τις ανάγκες, είχε καθιερώσει μία έξτρα γραμμή εφημερίας (πλέον των παθολόγων, καρδιολόγων κοκ), την οποία αποτελούσαν γενικοί ιατροί και αυτόματα τα αντίστοιχα περιστατικά διοχετεύονταν εκεί. Είναι γεγονός πως το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου μας ανήκουν στην σφαίρα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Θα πρότεινα λοιπόν μερικές από τις τέσσερεις (τουλάχιστον) εφημερίες που δίνει το νοσοκομείο στους ειδικεύμενους γενικης ιατρικης να τις διοχέτευε σε μία αντίστοιχη γραμμή εφημερίας. Ισως να αποτελούσε μία λύση αποσυμφόρησης των ιατρείων.

Υπογραφή 

Βασίλης Μαρσέλος
Ειδικός Καρδιολόγος

ΠΡΟΦΙΛ

Δημοσίευση: 27 April 2009 09:10 PM   [ Αγνόησε ]   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Σύνολο Δημοσιεύσεων:  2
Ενώθηκε  2009-01-29

Και η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι τα κέντρα υγείας αστικού τύπου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της περίθαλψης. Μπορούν να προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και κυρίως να λειτουργήσουν ως φίλτρο που θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία, θα παρέχουν ταχύτερα υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένος και θα προωθούν τα πραγματικά δευτεροβάθμια περιστατικά στα νοσοκομεία. Άλλωστε η ίδια η ειδικότητα του Γενικού Γιατρού θεσμοθετήθηκε εδώ και αρκετά χρόνια γι‘ αυτό το λόγο, συνοδευόμενη από εξαγγελίες για ανάπτυξη του ιστού της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που ακόμα επωμίζεται το νοσοκομείο.
Άποψή μου είναι πως το κέντρο υγείας αστικού τύπου σε μια περιφερειακή πόλη πρέπει να βρίσκεται σε χώρο εύκολα προσβάσιμο, τόσο με αυτοκίνητο, όσο και με τα ΜΜΜ και να βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με το νομαρχιακό νοσοκομείο. Πρέπει, όμως, να στελεχώνεται από ξεχωριστό προσωπικό και όχι να καλύπτεται από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου. Και βέβαια θα αποτελεί τον καλύτερο χώρο εκπαίδευσης για τους ειδικευόμενους γενικής ιατρικής.

ΠΡΟΦΙΛ

Δημοσίευση: 06 January 2010 05:13 PM   [ Αγνόησε ]   [ # 5 ]
Jr. Member
RankRank
Σύνολο Δημοσιεύσεων:  45
Ενώθηκε  2009-01-28

ΣΕ  ΠΡΟΣΦΑΤΗ  ΔΗΜΟΣΙΑ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΤΟΥ  Ο  ΒΑΣΙΛΗΣ  ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ  [  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ  ΕΣΥ  ,  ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΤΟΥ  ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ  ΤΟΥ  ΙΣΚ , ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ  ΤΟΥ  ΙΣΚ  ΣΤΟΝ  ΠΙΣ  ]  ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝΤΑΣ ΤΗΝ  ΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΠΑΡΑΤΑΞΗ  ΔΑΣ  [ ΒΑΣΙΛΗΣ  ΛΙΟΓΚΑΣ  ] ,ΜΙΛΗΣΕ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΑΝΑΓΚΗ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ  3 [  Τ Ρ Ι Ω Ν  ] ΚΕΝΤΡΩΝ  ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ  ΤΥΠΟΥ  ΣΤΗΝ  ΠΟΛΗ  ΤΗΣ  ΚΑΒΑΛΑΣ  . ΚΑΤΙ  ΠΑΡΟΜΟΙΟ  ΥΠΟΝΟΕΙ  ΚΑΙ  Ο  ΒΑΣΙΛΗΣ  ΣΤΗΝ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΤΟΥ  , ΛΙΓΟ  ΠΑΡΑΠΑΝΩ  . ΤΕΛΙΚΑ  ΠΟΣΑ  ΚΕΝΤΡΑ  ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ  ΤΥΠΟΥ  ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ  ΣΤΗΝ  ΠΟΛΗ  ΤΗΣ  ΚΑΒΑΛΑΣ  ? ? ?  ΜΗΠΩΣ  ΣΕ ΤΕΤΟΙΑ  ΘΕΜΑΤΑ  ΕΙΝΑΙ  ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ  Η ΞΕΚΑΘΑΡΗ  ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΤΗΣ  ΙΑΤΡΙΚΗΣ  ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ  ΤΗΣ  ΚΑΒΑΛΑΣ ? ? ?

ΠΡΟΦΙΛ

Δημοσίευση: 11 February 2010 10:13 PM   [ Αγνόησε ]   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Σύνολο Δημοσιεύσεων:  124
Ενώθηκε  2009-01-11

Για το ότι η Καβάλα χρειάζεται περισσότερη εξωνοσοκομιακή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας  συμφωνώ απόλυτα.

Στην Σκανδιναβία, θεωρούν ότι το ιδανικό είναι ένας Γενικός Ιατρός να έχει την ευθύνη για ένα πληθυσμό γύρω στα 1500 άτομα. Αν υποθέσουμε ότι ο Δήμος Καβάλας έχει ένα πληθυσμό γύρω στις 65.000 ψυχές, τότε , με τον Σκανδιναβικό τρόπο σκέψης, θα χρειαζόμασταν περίπου 43 Γενικούς Ιατρούς. Αυτοί οι 43 Γενικοί Ιατροί δεν θα ήταν ούτε πρακτικό ούτε και ευκταίο να βρίσκονται μέσα στο ίδιο οίκημα. Αν ποντάραμε μόνο σε αστικά Κέντρα Υγείας (Κ.Υ.),  το ιδανικό ίσως, θα ήταν να είχαμε στο Δήμο Καβάλας γύρω στα 8 αστικά Κ.Υ. με περίπου 5 – 6 Γενικούς Ιατρούς στο καθένα και τουλάχιστον το διπλάσιο αριθμό για υπόλοιπο προσωπικό. Τα αστικά αυτά Κ.Υ. θα μπορούσαν να πιάνουν έναν  ή δύο ορόφους μιας πολυκατοικίας σε κάθε μεγάλη γειτονιά της Καβάλας. Θέλω να πω δεν χρειάζεται  να χτιστεί εξ αρχής ένα νέο κτίριο για να ξεκινήσει ένα αστικό Κ.Υ. Στην Σουηδία και στην Νορβηγία έχω δει αρκετά Κ.Υ. που στεγάζονται μέσα σε μια πολυκατοικία η οποία έχει και άλλα άσχετα γραφεία ή διαμερίσματα μέσα.

Βέβαια εμείς εδώ στην Καβάλα, έχουμε ήδη το κεντρικό κτίριο του ΙΚΑ καθώς και το παράρτημα Ομονοίας του ΙΚΑ τα οποία μπορούμε να πούμε ότι παράγουν κάποια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Αν από κει και πέρα μπορούσαμε να κάνουμε και στο κάτω  Νοσοκομείο ένα μεγάλο Κ.Υ. τότε θα χρειαζόμασταν ίσως άλλα 5 μικρά Κ.Υ. π.χ. ένα στον Προφήτη Ηλία (ένα μέρος του πάνω Νοσοκομείου;) ένα στην Νέα Καρβάλη, ένα στο Παληό, ένα στη Ραψάνη και ένα προς το Περιγιάλι.

Ποιος όμως θα χρηματοδοτήσει αυτά τα Κ.Υ. ; Θα είναι κρατικά όπως είναι τώρα στην Ελληνική ύπαιθρο; Θα είναι Δημοτικά; Θα είναι των μεγάλων Ασφαλιστικών Ταμείων; Θα είναι ιδιωτικά αλλά με την σύμπραξη του κράτους και των Tαμείων; Θα είναι μηχανοργανωμένα, και με υποχρέωση εκτύπωσης των συνταγών από υπολογιστή για να προλαβαίνουν οι Γενικοί Ιατροί να κάνουν και τίποτε άλλο από το συνταγογραφούν και για να βρίσκουμε εύκολα τι συνταγογραφούν; Με ποια κριτήρια θα προσλαμβάνονται οι Γενικοί Ιατροί; Με βάση κατά κύριο λόγο την αρχαιότητά τους όπως γίνεται τώρα ή με βάση την επιστημονική τους κατάρτισή; Και πώς μετριέται αυτή η κατάρτιση; Με βάση το πόσα σπονσαρισμένα από φαρμακευτικές εταιρείες συνέδρια/πανηγύρια έχει παρακολουθήσει κανείς; Θα είναι ακούνητοι Δημόσιοι Υπάλληλοι;  Πώς θα μετριέται η παραγωγικότητά τους; Πώς θα μετριέται η αποτελεσματικότητά τους; (στην περίπτωσή μας παραγωγικότητα και αποτελεσματικότητα αναφέρονται ίσως σε διαφορετικά πράγματα). Και πώς θα πληρώνονται; Με σταθερό μισθό ή ανάλογα με τις Ιατρικές Πράξεις; Και τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι ιδιώτες Ιατροί που έχουν νοσοκομειακές ειδικότητες μεν αλλά στην πραγματικότητα ασχολούνται με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δε; Μήπως τελικά το ιδανικό θα ήταν αντί για Κ.Υ.  ή παράλληλα με κάποιο/κάποια Κ.Υ. να βάζαμε τους ιδιώτες Ιατρούς να κάνουν κάπως μεγαλύτερα Ιατρεία ανά δύο ή τρία άτομα με την υποχρέωση όμως να αναλαμβάνουν και εφημερίες για τον πληθυσμό που τους έχει επιλέξει;

Έχω πολλά ερωτήματα χωρίς να έχω σίγουρες απαντήσεις για όλα.

Ξέρω επίσης ότι πολλά από τα παραπάνω ακούγονται σαν επιστημονική φαντασία αλλά σε άλλες χώρες είναι πραγματικότητα.

Αργυρίου Αργύρης,
Γενικός Ιατρός,
http://www.argiriou.se

[ Επεξεργάστηκε: 12 February 2010 08:36 AM by 1576 ]
ΠΡΟΦΙΛ

Δημοσίευση: 12 February 2010 08:00 PM   [ Αγνόησε ]   [ # 7 ]
Διαχειριστής
RankRankRankRank
Σύνολο Δημοσιεύσεων:  172
Ενώθηκε  2009-01-28

grin  Πρωτίστως να χαιρετήσω τον φίλο Αργύρη στο forum!

Τα ερωτήματα που θέτεις είναι σωστά αλλά είμαι σίγουρος πως απαντήσεις τελικά υπαρχούν. Αρκεί να εφαρμοστεί το αντίστοιχο της real politic και στον χώρο της υγείας. Με άλλα λόγια θέληση και επιθυμία για λύσεις από τους αρμόδιους, όποιοι και αν είναι αυτοί. Όχι άλλες πομφόλυγες - προαναγγελούμενα νομοσχέδια για την οργάνωση πρωτοβάθμιας περιθαλψης (αβραμόπουλος, έμεινε στα συρτάρια, ένα μάλλον απλοικό κείμενο - ευχολόγιο) και τώρα το νέο πόνημα, ιδιωτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δίχως να υπάρχουν σαφείς και μετρήσιμοι δείκτες για το τι ελλείψεις υπαρχουν και πώς εν τέλει θα βοηθηθεί ο κόσμος - ασθενείς.
Είναι αλήθεια ή όχι ότι πχ το ΙΚΑ στην πόλη μάς έχει επάρκεια σε ιατρικό προσωπικό; (νομίζω ότι συναγωνίζεται το νοσοκομείο σε επάρκεια ειδικών). Γιατί το ιατρικό σκέλος του ταμείου με τις κατάλληλες προσθήκες να μην μπορεί ουσιαστικά να αναλάβει το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης; ‘Ολων των ασφαλισμένων εννοείται, διαχωρίζοντας έτσι το ασφαλιστικό κομμάτι ως αυτόνομη λειτουργία. Σαν ιδέα δεν ξέρω αν είναι πραγματοποιήσιμη (αλλά είμαι σίγουρος ότι ένα επιπλέον δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, παράλληλα με τις υπηρεσίες του ΙΚΑ, είναι υπερβολικό).
Συμφωνώ ότι πρέπει να μπουν και ιδιώτες στο παιχνίδι, υπο όρους βέβαια, ώστε το σύστημα να δουλέψει. Αποτελούν ένα πολυπληθές δυναμικό το οποίο μπορεί να συμπράξει με το δημόσιο ανοίγοντας παράλληλα την πόρτα της αγοράς στους νοσοκομειακούς.

Χρειάζεται όμως δουλειά και θέληση για αποφάσεις. Εδώ αν τυχόν διαβάσεις πολλά από τα προσχέδια των γενικών κυβερνήσεων της χώρας, θέλεις να γελάσεις. Γελάς ακόμα και με τις δηλώσεις υψηλά ιστάμενων οπου καταλαβαίνεις ότι δεν κατέχουν το αντικείμενο για το οποίο πληρώνονται να αποφασίσουν. Σκέψου μόνο τι έχει να γίνει με το νέο νομοσχέδιο για ιδιωτικές μονάδες περίθαλψης (κατι το οποίο εμένα με συμφέρει) παράλληλα με την λειτουργία του ΙΚΑ αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το νοσοκομείο..... Το έλα να δεις.

Ένα είναι πάντως το σίγουρο, ότι η κοινωνία είναι έτοιμη για αλλαγές, οπότε τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας που αναφέρεις μπορεί να γίνουν πραγματικότητα!

Υπογραφή 

Βασίλης Μαρσέλος
Ειδικός Καρδιολόγος

ΠΡΟΦΙΛ