Ένα και μόνο σύνθημα: Ελεύθερη Συνταγογράφηση.
Δημοσίευση: 31 October 2011 08:10 PM   [ Αγνόησε ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Σύνολο Δημοσιεύσεων:  124
Ενώθηκε  2009-01-11

Του Αργύρη Αργυρίου, ιδιώτη Γενικού Ιατρού, Καβάλα.


Ο ιδρυτής της Apple ο Στηβ Τζομπς είπε κάποτε ότι, όπως στο χόκευ, έτσι και στην ζωή δεν πρέπει να τρέχουμε εκεί που είναι το μπαλάκι αλλά εκεί που πρόκειται να πάει.

Πρέπει δηλαδή να προετοιμαζόμαστε για την επόμενη ημέρα.

Τι σημαίνει αυτό στις συγκεκριμένες συγκυρίες για τους  Έλληνες Ιατρούς;
 
Ως γνωστόν επίκειται η ίδρυση ενός ασφαλιστικού ταμείου, του ΕΟΠΥΥ, που θα συγχωνεύσει το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΠΑΔ, το ΤΥΔΚΥ, τον ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ, το ΤΑΥΤΕΚΩ και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.(1) Ο ΕΟΠΥΥ θα είναι δηλαδή ένα υπερταμείο που θα καλύπτει σχεδόν το 100% των Ελλήνων πολιτών.

Από ότι φαίνεται η κυβέρνηση δεν θα δώσει ελεύθερη συνταγογράφηση στους ιδιώτες Iατρούς που δεν θα μπορέσουν, ή δεν θα θελήσουν, να μπούνε στον ΕΟΠΥΥ. Αυτό σημαίνει ότι από τους 72.000 Ιατρούς που έχει συνολικά η Ελλάδα, θα μπορούν να συνταγογραφούν φάρμακα στους Έλληνες πολίτες μόνο αυτοί  οι Ιατροί που θα τους επιτραπεί να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Οι υπόλοιποι ουσιαστικά δεν θα μπορούν να εργάζονται ανεξάρτητα ως Ιατροί, μιας και δεν θα έχουν την δυνατότητα να συνταγογραφούν.

Τι κάνουμε λοιπόν τότε, όταν η Πολιτεία δεν θα δώσει ελεύθερη συνταγογράφηση, και όταν δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων Ιατρών μείνουν εκτός νυμφώνος;
 
Θα εκπροσωπήσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (Π.Ι.Σ.) το σύνολο των Ελλήνων Ιατρών ή μόνο μια μειοψηφία προνομιούχων, όπως μας έχει τελευταία συνηθίσει;

Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι  να προσφύγουμε (κατά προτίμηση ως Π.Ι.Σ.) στην Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη γιατί θίγεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός, και το επάγγελμα μας αντί να ανοίξει θα κλείσει ακόμη περισσότερο. (2)

Ο αγώνας αυτός πρέπει να είναι κοινός αγώνας όλων των Ιατρών και όχι μόνον των Ιατρών που θα μείνουν εκτός ΕΟΠΥΥ.

Γιατί και αυτοί οι Ιατροί που θα μπούνε στον ΕΟΠΥΥ (με ποια κριτήρια άραγε;) θα έχουν από ότι φαίνεται μια πολύ επισφαλή σύμβαση (θα μπορούν δηλαδή πολύ εύκολα να διωχθούν από τον ΕΟΠΥΥ). Άρα και αυτούς τους Ιατρούς τους συμφέρει πολύ, να παλέψουν για την Ελεύθερη Συνταγογράφηση.

Αντί λοιπόν να αναλωνόμαστε σε πολυσέλιδα και ανούσια μανιφέστα που ούτε εμείς οι Ιατροί δεν αντέχουμε να τα διαβάσουμε, πρέπει να επικεντρωθούμε σε ένα σύνθημα δύο λέξεων που συμπυκνώνει όλο το ζουμί: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ.

Το κράτος δεν χρειάζεται να φοβάται ότι θα εκτιναχτούνε οι φαρμακευτικές δαπάνες. Ίσα – ίσα που θα μειωθούνε κιόλας. Αρκεί να εφαρμοστεί αποκλειστικά και μόνο η ηλεκτρονική συνταγογράφηση γιατί τότε θα γίνεται εύκολα ο έλεγχος των δαπανών. Εκτός αυτού, με την αποκλειστικά ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι Ιατροί δεν θα μπορούν να φοροδιαφεύγουν γιατί θα φαίνεται  η ακριβής μέρα και ώρα που γράφεται κάθε συνταγή, και η εφορία θα μπορεί εύκολα να ζητά την σχετική απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Ούτε και θα έχουν τότε οι αμιγώς ιδιώτες Ιατροί (δηλαδή αυτοί χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ), το άλλοθι του: “Δεν μου επιτρέπουν να σου γράψω τα φάρμακα σε συνταγή. Πήγαινε σε κάποιο Ιατρό του ΕΣΥ ή του ΕΟΠΥΥ να σου τα γράψει”.  Μπορούμε να φανταστούμε εύκολα την ταλαιπωρία και τις παρεξηγήσεις που θα συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τους Ασθενείς αλλά και τους Ιατρούς του ΕΣΥ/ΕΟΠΥΥ. Αν παρόλα αυτά το κράτος θεωρεί ότι η ελεύθερη συνταγογράφηση κοστίζει τόσο πολύ, μπορεί στο κάτω – κάτω,  να βάλει ένα όριο (πλαφόν) στο συνολικό κόστος των φαρμάκων ή παρακλινικών  εξετάσεων που θα επιτρέπεται να γράψει ένας Ιατρός ανά μήνα.  Ευχαρίστως να το συζητήσουμε αυτό. Ούτε και χρειάζεται να φοβάται το κράτος ότι δεν θα βρεθούν Ιατροί να στελεχώσουν τον ΕΟΠΥΥ αν επιτρέψει την ελεύθερη συνταγογράφηση. Ας μην υποτιμά τον Ιατρικό πληθωρισμό στην Ελλάδα. Έχουμε τους πιο πολλούς Ιατρούς ανά κάτοικο μεταξύ των 34 χωρών μελών του ΟΟΣΑ! (3). Εδώ, βρέθηκαν οδοντίατροι που δεχόντουσαν να εργάζονται πέντε ώρες την ημέρα στο ΙΚΑ για ψίχουλα και αυτό πριν 20 χρόνια, δηλαδή την εποχή που κυριολεκτικά θησαύριζαν στο ελεύθερο επάγγελμα. Δεν θα βρεθούν στις σημερινές συγκυρίες Ιατρικού πληθωρισμού και οικονομικής κρίσης, Ιατροί για να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ; Εκτός και αν η Πολιτεία απεύχεται την ελεύθερη συνταγογράφηση, για να έχει τους Ιατρούς  έρμαια των κομματαρχών της εκάστοτε κυβέρνησης οι οποίοι και θα αποφασίζουν ποιοι Ιατροί θα κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και ποιοι όχι.

Όσο για τους Ασθενείς μας, να τους εξηγήσουμε ότι η ελεύθερη συνταγογράφηση θα είναι και προς δικό τους συμφέρον γιατί θα αυξηθούν οι επιλογές τους και θα μειωθούν οι ουρές στον ΕΟΠΥΥ αλλά και στο ΕΣΥ.


Παραπομπές:

1)  Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας, του ΕΟΠΥΥ.
          http://www.iskavalas.gr/files/26-9-2011_ekpy_new.pdf

2)  Είναι το επάγγελμα του ιδιώτη Ιατρού ανοικτό επάγγελμα;
          http://www.iskavalas.gr/index.php/forums/viewthread/89

3)  ΟΟΣΑ: Πρώτη σε αναλογία γιατρών η Ελλάδα. 
          http://www.capital.gr/News.asp?id=768017

[ Επεξεργάστηκε: 17 November 2011 09:11 AM by 1576 ]
ΠΡΟΦΙΛ
 
 
Δημοσίευση: 17 November 2011 09:41 AM   [ Αγνόησε ]   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Σύνολο Δημοσιεύσεων:  124
Ενώθηκε  2009-01-11

Σύμφωνα με τον κ. Γ. Βουδούρη, σε συνέντευξη του που έδωσε στις 14/11/2011 στο ΣΚΑΙ ( http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=221039 ),
θα δοθεί ελεύθερη συνταγογράφηση στους Ιατρούς που δεν κάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Δεν πρέπει όμως την παραπάνω δέσμευση του κ. Βουδούρη να μας την δόσει η Πολιτεία γραπτώς, πριν μας αφήσει να αποφασίσουμε, αν θα συμβληθούμε ως Ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ή όχι;

Αργύρης Αργυρίου,
Γενικός Ιατρός.

ΠΡΟΦΙΛ
 
 
Δημοσίευση: 29 November 2011 06:13 PM   [ Αγνόησε ]   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Σύνολο Δημοσιεύσεων:  124
Ενώθηκε  2009-01-11

Μερικά νούμερα που δείχνουν πόσοι Ιατροί θα μείνουν εκτός νυμφώνος αν δεν δοθεί η ελεύθερη συνταγογράφηση:

Οι Ιατροί του ΕΣΥ είναι 22.000 και αυτοί θα μπορούν να συνταγογραφούν σε ασθενείς του ΕΟΠΥΥ. Οι Ιατροί του ΙΚΑ είναι περίπου 6.000 και αυτοί θα μπούνε έτσι και αλλιώς στον ΕΟΠΥΥ. Τέλος ο ΕΟΠΥΥ είπε ότι θα πάρει με σύμβαση και άλλους 5.000 Ιατρούς. Όλοι οι παραπάνω μαζί είναι 33.000.

Οι Ιατροί όμως στην Ελλάδα είναι συνολικά 72.000.

Δηλαδή αν δεν δοθεί ελεύθερη συνταγογράφηση θα βρεθούν 72.000 – 33.000 = 39.000 Ιατροί οι οποίοι δεν θα μπορούν να συνταγογραφούν ούτε Salospir στους ασθενείς τους.

 


Αργύρης Αργυρίου,
Γενικός Ιατρός.

[ Επεξεργάστηκε: 03 January 2012 12:55 AM by 1576 ]
ΠΡΟΦΙΛ