Τον Δεκέμβριο πανηγυρίζαμε γιατί θεωρούσαμε ότι είχαμε πετύχει μια σημαντική για εμάς συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας. Είμασταν ο πρώτος κλάδος του Δημοσίου που κατόρθωσε να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας . Τα θεσμικά ζητήματα που κατοχύρωνε και η σαφής, αυστηρά Ετήσια διάρκειά της ,μας δίναν την εντύπωση οτι θα μπορούσαμε να μπούμε σε μια Νέα Εποχή .
Προσωπικά δεν είχα ποτέ ψευδαισθήσεις. Δεν θεώρησα ποτέ ότι επρόκειτο για συνειδητή πολιτική στήριξης του ΕΣΥ . Νομίζω ότι εδώ και 15 χρόνια έχει γίνει σαφής η πολιτική εγκατάλειψης και απαξίωσης του ΕΣΥ από τα δύο κόμματα εξουσίας . Αυτούς που θεωρούν ότι όλα κατέρρευσαν τα τελευταία 5 χρόνια θέλω να τους ρωτήσω. Τι διαφορετικό σε σχέση με τον παρελθόν γίνεται την τελευταία 5ετία; Ποιά θεσμική αλλαγή έγινε; Καμία.
Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ήταν κάτι ελπιδοφόρο. Χρησιμοποιήσαμε μια ευνοϊκή για εμάς συγκυρία και σύραμε την κυβέρνηση σε μια συμφωνία που ξεπερνούσε και τις αρχικές μας προσδοκίες . Αυτό βέβαιο που ακολούθησε μέχρι την τελική ψήφισε του Νομοσχεδίου ξεπέρασε κάθε φαντασία . Η Σύμβαση δεν κυρώθηκε ποτέ .
Το Νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε κατά την άποψή μου συνοψίζεται στα εξής:
- μικρές μισθολογικές αυξήσεις ( το τελικό αποτέλεσμα των αυξήσεων σε σχέση με την φορολογία που τελικά επιβάλλεται )
-οριστική Διατήρηση του απόλυτα Διευθυντοκεντρικού , Κομματοκρατούμενου , ελεγχόμενου από την εκάστοτε εξουσία συστήματος .
-οι Αναπληρωτές Δ/ντές ονομάζονται Δ/ντές και οι σημερινοί Δ/ντές ονομάζονται Συντονιστές Δ/ντές .
-οι προσλήψεις ,ακόμη και αυτές οι 2000 που προβλέπονται στο Νομοσχέδιο είναι αμφίβολο το άν και πότε θα γίνουν
-Νομιμοποιήθηκε το ήδη λειτουργών εφημερειακό σύστημα.
Και εάν μέχρι χθές μιλούσαμε για την ξεφτίλα του Υπουργού που μέσα σε ένα μήνα αναίρεσε την υπογραφή του , από χθές (4-3-09) δυστυχώς πρέπει να μιλάμε για την ξεφτίλα της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ. Η πλειοψηφία της (ΠΑΣΚΕ και ΔΗΚΝΙ ) αποφάσισε να αποδεχθεί το Νομοσχέδιο ως Συλλογική Σύμβαση Εργασίας .Έτσι νομιμοποίησε απόλυτα τις συμπεριφορές του Αβραμόπουλου, αλλά και την στάση των δύο μεγάλων κομμάτων κατά την συζήτηση στην Βουλή του Νομοσχεδίου , που μόνο στάση στήριξης της Συλλογικής Σύμβασης δεν ήταν.
Τελικά αυτήν την Σ.Σ. ποιοί την ήθελαν πραγματικά ; Θέλω να πιστεύω ότι την ήθελαν αρκετοί γιατροί του ΕΣΥ. Γιατί τελικά έγινε προφανές ότι στα θεσμικά θέματα όπως προβλέπονταν από την Σ.Σ. πολλοί γιατροί του ΕΣΥ είχαν αντιρρύσεις.
Νομίζω ότι είναι η στιγμή να τοποθετηθούμε όλοι ξεκάθαρα . Τί έγινε ; Γιατί η μεγάλη επιτυχία του Δεκέμβρη κατέληξε στο φιάσκο του Γενάρη; Τελικά τι πραγματικά θέλουμε εμείς οι γιατροί του ΕΣΥ;
Το forum του συλλόγου , μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε κάτι που δεν κάναμε μέχρι τώρα. Να ανοίξουμε μια ουσιαστική συζήτηση.
Συλλογική Σύμβαση Εργασίας . Επιτυχία ή φιάσκο ; |
|||||||||||||||
|
|||||||||||||||
|
|||||||||||||||
|
|||||||||||||||
|
|||||||||||||||
|
|||||||||||||||